Kennisartikel Banner
Illustration

Woningcorporaties hebben te maken met een breed scala aan huurders. Van hoogopgeleiden tot laaggeletterden, van digital natives tot mensen die minder vertrouwd zijn met technologie. Deze diversiteit vraagt om een flexibele aanpak in communicatie. Te ingewikkeld taalgebruik kan leiden tot misverstanden, terwijl te simpele communicatie als betuttelend kan worden ervaren.

Postex heeft zich ontwikkeld tot een essentieel instrument voor vele woningcorporaties. Dankzij het grote aantal gebruikers kan het platform innovatieve oplossingen bieden. De nieuwste feature is hier een perfect voorbeeld van: automatische aanpassing van taalniveaus en het genereren van actiegebaseerde samenvattingen.

“Het is belangrijk te benadrukken dat deze innovatie niet in een vacuüm is ontstaan”, geeft Johan aan. Door in gesprek te gaan met brancheorganisatie AEDES en onze klantpanels zijn we twee jaar geleden gestart om een antwoord op deze uitdaging te geven. Dit heeft ons in staat gesteld om inzicht te krijgen in de behoeften van zowel woningcorporaties als huurders. Door de expertise van de verschillende partijen te combineren met directe feedback van huurders via onze klantpanels, hebben we een oplossing kunnen ontwikkelen die echt aansluit bij de praktijk.

Hoe werkt het?

  • Automatische taalniveau-aanpassing: Het systeem analyseert de oorspronkelijke tekst en past deze aan naar verschillende taalniveaus. Zo kan dezelfde informatie op A2- of B1-niveau worden aangeboden.
  • Actiegebaseerde samenvattingen: Naast het aanpassen van het taalniveau, genereert Postex ook samenvattingen. Belangrijke acties en informatie worden herkend en samengevat, zodat in één oogopslag zichtbaar is, wat verwacht wordt.
  • Gepersonaliseerde ervaring: Het systeem leert van eerdere interacties en stemt berichten automatisch af op de voorkeuren van elke individuele ontvanger.

Voordelen voor woningcorporaties

  • Verhoogde effectiviteit: Door communicatie af te stemmen op het niveau en de behoefte van de ontvanger, neemt de kans toe dat de boodschap correct wordt begrepen.
  • Tijdbesparing: Het automatisch genereren van verschillende versies bespaart medewerkers kostbare tijd. Er zijn geen aparte templates meer nodig.
  • Inclusiviteit: Alle huurders krijgen informatie op een manier die voor hen het meest toegankelijk is.
  • Consistentie: Ondanks de verschillende niveaus blijft de kernboodschap consistent.

Johan kijkt optimistisch naar de toekomst: Met deze nieuwe functionaliteit zet Postex een belangrijke stap in het verbeteren van huurderscommunicatie. Het platform laat zien hoe technologie kan worden ingezet om een zeer menselijke uitdaging aan te pakken: effectief communiceren met een diverse groep mensen.

Door het balanceren tussen toegankelijkheid en niveau niet langer volledig in handen van individuele medewerkers te leggen, maar te ondersteunen met slimme technologie, kunnen woningcorporaties hun communicatie naar een hoger plan tillen. Het resultaat? Beter geïnformeerde huurders, minder misverstanden en een verbeterde relatie tussen corporatie en huurder.

“Effectieve huurderscommunicatie blijft mensenwerk, maar met de juiste technologische ondersteuning wordt het een stuk eenvoudiger om de juiste toon en het juiste niveau te vinden voor elke huurder”, concludeert Johan. Postex toont aan dat met innovatie en een goed begrip van de uitdagingen in de sector, er oplossingen kunnen worden gevonden die het werk van woningcorporaties significant verbeteren.

 

Geïnteresseerd in de nieuwe AI-functionaliteiten?

Laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Illustration